Helpoin vaihtoehto on kurpitsasosekeitto, mutta halusin keittooni muutakin kuin kurpitsaa. Idean keittoon sain kuvamaailmaltaan mahtavasta Lotta Lundströmin keittokirjasta Om jag var din hemmafru (kirja on muuten joululahjatoivelistallani, vink vink), jossa on ohje paahdettuun kurpitsakeittoon.
kuva: bokus.com |
Tunnustettakoon nyt tässä, että olen ruuan suhteen aika perinteisten makujen kannattaja, kaalilaatikot ja hernesopat ovat enemmän minun makumaailmaani kuin kovin kokeellisesti maustetut trendiruuat. Leivonnan suhteen olenkin sitten hiukan innovatiivisempi, vaikka mummoleivonnaiset ovatkin lähellä sydäntäni. Tämä kurpitsasosekeitto alkaa olemaan eksoottisuudessaan jo hiukan siinä rajoilla, mutta oikeasti ihanan pehmeä ja lämmittävä syysiltojen keitto.
700 gramman butternut kurpitsa
1 iiiso jauhoinen peruna
1 iso porkkana
1 iso sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
5 dl vettä
2 rkl kasvis- tai kanafondia
suolaa
mausteita, esimerkiksi mustapippuria, inkivääriä, jeeraa, currya, chiliä, anna mielikuvituksesi lentää!
loraus sitruunamehua
1 dl kuohukermaa
Halkaise kurpitsa ja laita kokonainen sipuli (jep, kuorineen), valkosipulin kynnet (kuorineen myös) ja kurpitsan puolikkaat (leikkauspinta ylöspäin) uunipellille ja paahda 200 asteisessa uunissa, valkosipulia noin 10 minuuttia ja muita noin tunnin. Anna kasvisten jäähtyä. Koverra kurpitsa lusikalla kattilaan, kuori sipuli ja valkosipuli ja lisää kattilaan. Kuori ja pilko porkkana ja peruna pieniksi kuutioiksi, lisää kattilaan ne ja vesi sekä fondi. Kuumenna kiehuvaksi, mausta ja anna kiehua n. 10 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kypsiä. Soseuta, lisää kerma ja nauti krutonkien kera.
Namskis! Kuulostaa ja näyttää hyvältä! T: Sara
VastaaPoistaSiinä sitä on muutaman päivän lounas evääksi toimistolle :)
Poista