tiistai 6. tammikuuta 2015

Kultainen kurkumamaito

Olen viime aikoina törmännyt usein artikkeleihin kurkuman terveyshyödyistä. Vuoden 2010 rohdoskasviksi valittu kurkuma kuulemma hillitsee tulehduksia ja kipua, torjuu bakteereja, on voimakas antioksidantti ja antikarsinogeeni. Kaiken lisäksi kurkuma voi alentaa veren kolesterolia ja estää hyytymien muodostumista. Aikamoisia hyötyjä siis.

Suhtaudun näihin "luonnon omiin lääkkeisiin" yleensä hiukan varauksella, mutta toisaalta mieluummin  vedän kitusiini luonnonmukaisempia vaihtoehtoja kuin keinotekoisia tuotteita. Aikoinaan totesin Fortodol - merkkisen lisäravinteen hyväksi kipulääkkeeksi kuukautiskipuihin ja päänsärkyyn, jopa dagen efteriin koin siitä olleen hyötyä (yöllä kotiutuessa pari Fortodolia ja litra vettä, liekö siitä vedestä kuitenkin se isoin hyöty ollut, mene ja tiedä). Fortodolin vaikuttavina aineina oli nimenomaan kurkumiini sekä fenyylialaniini, joka on aminohappo. Toisaalta samainen Fortodol vedettiin myöhemmin markkinoilta, koska joku erä oli sisältänyt nimesulidi-nimistä tulehduskipulääkettä, joka aiheuttanee maksavaurioita (ymmärtänette nyt skeptisyyteni siis). Sittemmin Fortodol palasi luontaistuotehyllyihin Suomessakin, mutta itseltäni ainakin valmisteen käyttö jäi.

Niin tai näin, päätin nyt alkuvuoden hyvinvointi-intoiluissani testata Golden milkin, eli kurkumalla maustetun maidon. Googlettamalla golden milk löytää monenmoisia reseptejä ja videotutoriaaleja kyseisen juoman valmistamiseksi.

Ensin valmistetaan kurkumatahna. Yleensä tahnaan lisätään mustapippuria, koska sen sisältämä piperiini edesauttaa kurkuman vaikuttavien aineiden imeytymistä. Mittoja on hiukan vaikea antaa, koska tein oman tahnani amerikkalaisia mitta-astioita käyttäen, mutta aloittamalla 1:2 pääsee alkuun. Eli vaikka 1 rkl luomukurkumaa ja 2 rkl vettä sekoitetaan pienessä kattilassa, lisätään vastarouhittua mustapippuria hyppysellinen. Kuumennetaan kunnes seos alkaa paksuuntua (tässä ei mene kovin kauaa). Lisäsin vielä kuumentamisen aikana muutaman pienen lorauksen vettä, että sain aikaan paksuhkon, mutta  kuitenkin melko kostean tahnan. Tahnan annetaan jäähtyä ja siirretään kannelliseen pieneen purkkiin. Tahna säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.

Golden milk

2,5 dl maitoa/mantelimaitoa/soijamaitoa tai muuta kasvimaitoa
0,5 - 1 tl kurkumatahnaa (maku on aika pistävä, eli kannattaa aloittaa pienellä määrällä)
1 tl hunajaa
1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
Halutessasi voit lisätä:
pari euron kolikon kokoista siivua kuorittua inkivääriä
ripaus kardemummaa
ripaus kanelia

Lämmitä maito ja kurkumatahna kattilassa kuumaksi koko ajan vispaten, lisää muut mausteet, hunaja ja kookosöljy. Kaada mukiin ja nauti.


Maku oli vähintäänkin erikoinen ja hieman pistävä ensimmäisellä maistelukerralla. Silloin tein juoman tavalliseen maitoon. Toisella kerralla käytin mantelimaitoa ja maku oli huomattavasti parempi. Ehdottomasti kannattaa laittaa myös tuota kookosöljyä, se mukavasti pyöristää ja pehmentää makua. Ei varmasti pöllömpi juoma, näin flunssakaudella varsinkin.

2 kommenttia:

  1. Oi, mä olin ihan unohtanut Fortodol-vainaan. Sitä oli aina käsilaukussa. Täytyy kyllä koklata tuota ihmemaitua myös. Ostin joskus jostain Ekolosta jonkun helvetin kalliin ekoihmejuoman, jossa oli kurkumaa. Maistui vähän niinkuin kurkumakiljulta, mutta jotenkin se oli hyvää siitä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen jotenkin ihan hurahtanut tuohon mantelimaitoon. Passaa tähän erinomaisesti. Sitä tässä mietin, että itsetehty raakasuklaa ei ole nami, eihän? Enemmänkin terveystuote? Otin namipäivän käyttöön itselleni (mukaan lukien keksit ja pullat) ja namihammasta kolottaa kahviaikaan ihan hirveästi.

      Poista