keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Juustokakku ilman liivatetta

Ruokasurffausta- blogissa julkaistiin viikonloppuna herkullisen Vadelma-vanilja juustokakun ohje (löytyy linkin takaa) ja se herätti ihastusta Meidän köökki - facebookryhmässä. Samalla heräsi keskustelua siitä, voiko juustokakun tehdä ilman liivatetta.

Olen vuosien varrella tehnyt erinäisiä kokeiluja hyydytetyistä kakuista ilman liivatetta, niin vegaanisinia kuin maidollisinakin versioina. Parhaat tulokset olen saanut suklaalla hyydytetyistä kakuista. Agar agar on kasviperäinen hyytelöimisaine, mutta maitoa sisältävissä tuotteissa sen kalaisa sivumaku on aika ällöttävä. Koostumuskaan ei välttämättä ole paras mahdollinen juustokakkuja ajatellen. Dr. Oetkerin Vegegel on myös täysin kasviperäinen ja periaatteessa sen pitäisi toimia leivonnassa kuten liivatteen. Siis periaatteessa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mikäli et käytä leivontaan liivatetta, on turha odottaa lopputuloksen olevan sama, kuin liivatteen kanssa. Kaikkia mainittuja hyytelöimisaineita voi ja kannattaa toki kokeilla, jos on valmis testeilemaan eri reseptejä toivotunkaltaisen lopputuloksen saamiseksi. Yksi resepti ehkä toimii, toinen välttämättä ei.

Olen aikaisemmin tehnyt suklaista juustokakkua mm. tämän Keidas-blogin ohjeen mukaan ja sitä mukaillen.

Tässä kesäisempi versio valkosuklaalla. Lopputulos ei ole liivatemaisen hyytelöinen, vaan enemmänkin moussemainen. Päälle voi tehdä vaikka Vegegelillä vadelmaisen kerroksen (esim.  2 dl vadelmasosetta, 1 pussi Vegegeliä), mutta tällä kertaa tein kakun seuraksi vadelmamelban. Kakku on tehty halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuokaan.

7 kpl Digestive-keksejä
30 g voita sulatettuna

Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

1,5 dl Flora Kuohua
150 g kermaista vaniljajugurttia (löytyy saksalaisen ketjun myymälöistä...)
150 g mascarponejuustoa
120 g valkosuklaata sulatettuna
2 tl limemehua

Vatkaa Flora Kuohu kovaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon jugurtti, mascarponejuusto, sulatettu valkosuklaa sekä limemehu. Levitä keksipohjan päälle ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoile vadelmamelban kanssa.



VINKKI! Saat kakusta kevyemmän tekemällä kääretorttupohjan ja leikkaamalla siitä irtopohjavuoan kokoisen pohjan kakkuun. Näin saat helposti tehtyä kakusta myös gluteenittoman.

6 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ohje! Täytyypä laittaa muistiin seuraavan kerran kun joku haluaa juustokakkua ilman liivatetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on, mutta keveä ja pehmeä rakenne antaa syöjälle hiukan valheellisen käsityksen kaloreiden määrästä ;)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Tuli todella onnistunut juustokakku tällä reseptillä.Tämä sai paljon kiitosta isänpäivänä juhlan sankarilta, joka on suuri juustokakkujen ystävä.

    VastaaPoista
  3. riittäääkö oikeasti vain 7kpl keksiä? :o

    VastaaPoista
  4. Hei! Ohje on 18 cm vuokaan, joten siihen riittää. Jos teet isompaan vuokaan niin jää varmasti vajaaksi näin pienellä määrällä.

    VastaaPoista