torstai 5. syyskuuta 2013

Juustosämpylät

Hui sentään, kylläpä lomaillessa jää vähän aikaa kirjoittamiseen! Vaikka niin jää kyllä töissä käydessäkin. Viime viikolla olimme puolison kanssa ensimmäistä kertaa lapsen syntymän jälkeen kahdestaan reissussa, niinkin kaukana kuin Tampereen kylpylässä! Tytär oli mummulassa hoidossa ja ensimmäinen yökyläily meni aivan loistavasti, vaikka öitä kertyi peräti kolme. Parempaa hoitopaikkaa on kyllä lapselle vaikea kuvitella ja tytär taitaa olla samaa mieltä, niin paljon on viime päivinä hoettu "puppua ja pappaa". Me aikuiset olimme tosiaan ensin pari yötä kylpylässä ja sen jälkeen kävimme pohjoisemmassa osassa Pirkanmaata juhlimassa häitä. Irtiotto arjesta tuli todella tarpeeseen, vaikka monenmoiset iltamenosuunnitelmat muuttuivatkin sitten todellisuudessa niin, että olimme joka ilta viimeistään yhdeksältä hotellilla nauttimassa hyvin ansaitusta levosta. No, häitä juhlittiin kyllä hiukkasen myöhempään.

Tällä viikolla puolisoa ei juuri ole näkynyt ja olen saanut viettää laatuaikaa tyttären kanssa kahdestaan. Tiistaina kävimme muskarissa, jonka tytär aloitti tosin jo viime viikolla, minulle kerta oli ensimmäinen. Väittäisin, että 1-2 vuotiaiden muskarin vetäminen ei ehkä ole siitä palkitsevimmasta päästä hommia, tyttärenikin lähinnä keskittyi pyrkimään pianon sekä valokatkaisijan kimppuun. Mutta kivaa näytti olevan, se on pääasia.

Tänään seuranani on ollut pieni nuhanenä ja vaikka vuotava nenä ei ole näyttänyt vauhtia hidastavan, ajattelin keksiä iltapäiväksi jotain hiukan rauhallisempaa puuhaa. Aamupäivän nimittäin juoksentelimme ulkona lähipoluilla ja leikkipuistossa. Päiväunien aikana tein sämpylätaikinan nousemaan, koska a) 8 päivää ennen tilipäivää (mutta kuka näitä laskee...) tilin saldon näyttää huolestuttavalta, ja b) en jaksanut lähteä kauppaan pelkän leivän vuoksi.

2,5 dl maitoa
2,5 dl vettä ( tai pelkkää maitoa tai vettä)
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl täysjyväspelttijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 0,5 dl oliiviöljyä

Lämmitä neste 42 asteiseksi (mittaako joku oikeasti sen??) ja kaada kulhoon. Sekoita kuivahiiva spelttijauhojen sekaan ja sekoita nesteen joukkoon. Lisää suola, siirappi ja kaurahiutaleet, sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot vähitellen, alusta pehmeäksi. Lisää öljy loppuvaiheessa. Itse tykkään aika löysästä sämpylätaikinasta, niin sämpylöistä tulee kuohkeampia. Anna kohota puolisen tuntia.

Päälle:

1 kananmuna
150 g juustoraastetta
1 valkosipulinkynsi

Leivo sämpylöiksi (15-18 kpl) ja anna kohota liinan alla pellillä. Riko kananmunan rakenne, puserra joukkoon valkosipulinkynsi ja lisää juustoraaste, sekoita tasaiseksi. Nostele juustoseosta kohonneiden sämpylöiden päälle, paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Syö HETI!

3 kommenttia:

  1. Hei mahtavaa, että tyttären ensimmäinen yökyläreissu meni niin hyvin ja kaikille jäi hyvä mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hienostihan tuo meni! Tosiaan ensimmäisen yön jälkeen mummun ongelmana lähinnä oli, että lapsi ei meinannut millään herätä aamulla, nukkui puoli kymmeneen :) Seuraava yökyläily tuleekin vissiin heti tämän kuun lopussa, johtuen meidän vanhempien työkuvioista...

      Poista
    2. Siitä se lähtee, kun kaikki innostuu yökyläilyistä..

      Poista