maanantai 26. elokuuta 2013

Sikspäkki kävelemällä?

Ostin tänään uudet työkengät. Tilasin työpaikalle ihan asiantuntijan esittelemään kotimaisia työ- ja vapaa-ajankenkiä. Ajatuksenani oli ostaa vapaa-ajalle hienot niittikengät, mutta jostain syystä sekosin ja ostinkin työkengät. Enkä mitä tahansa työkenkiä.

Viimeksi kerroin uudesta harrastuksestani, jota aloittelen syyskuussa. Mainitsin myös raskausajan selkävaivoista, mutta totta puhuen selkävaivat eivät jääneet siihen, vaan alaselkä ilmoittelee lihasjumeilla olemassa olostaan aina silloin tällöin. Alaselkää on hankala jumpata ja venytellä, joten olen lähinnä vain antanut asian olla. Nyt toivon löytäneeni ratkaisun, tai ainakin helpotuksen, ongelmaan.

Keinupohjaisia lenkkareita ja sandaaleja on ollut markkinoilla vissiin jo jonkin aikaa, mutta en ole ollut niistä millään tapaa kiinnostunut. Ne on niin rumiakin. Tänään sovitin niitä ensimmäistä kertaa jalkaani ja nyt omistan parin kaarevapohjaisia sandaaleita. Ne ovat kuulemma nykyään todella suosittuja hoitoalalla työskentelevien keskuudessa. Idea on siinä, että hyödyt tulevat esiin paremmin työkengissä, kuin lenkkareissa, koska niitä työkenkiä tulee pidettyä jalassa se kahdeksan tuntia päivässä. Lenkillä sen sijaan tulee käytyä huomattavasti vähemmän. No, minun ainakin. Varsinkin hoitotyössä, tai muussa fyysisessä/liikkuvassa työssä, niitä askeleitakin tulee työpäivän mittaan otettua melkoisesti.

Nyt sitten kiinnostaisi tietää, mitä ne paljon puhutut hyödyt näistä kaarevapohjaisista kengistä sitten ovat? Kaarevalla pohjalla simuloidaan luonnollista, pehmeää ja epätasaista alustaa, mikä lisää kehon lihasaktiivisuutta. Pohjarakenteen vuoksi askel on rullaava, mikä vähentää nivelten kuormitusta. Paikallaan seisominen muistuttaa tasapainolautaa, pohjan päällä keinuttelemalla voi treenata esimerkiksi syviä vatsalihaksia. Tukilihakset vahvistuvat ja ryhti paranee. Käveleminen aktivoi myös pakara- ja pohjelihaksia sekä takareiden lihaksia. Myös kalorinkulutus lisääntyy. Näin siis väitetään.

Ensimmäisellä käyttökerralla huomasin kyllä, että käveleminen tuntui jaloissa eri tavalla kuin normaalisti. Ei epämiellyttävästi, mutta erilaisesti. En uskaltanut pitää kenkiä kuin pari tuntia näin alkuun. Ajattelin, että selkävaivat voi vielä pahentua, jos laukkaan kahdeksan tuntia keinuvilla pohjillani pitkin työpaikan käytäviä. Nyt illalla tunnen alaselän hiukan rasittuneen, mutta en oikein osaa sanoa, onko se hyvä vai huono juttu. Toivottavasti hyvä. Hintaahan näillä erikoisjalkineilla toki on, mutta toivon todellakin sen olevan satsaus terveempään selkään ja tukilihaksistoon.

2 kommenttia:

  1. No on komeat! Työnteko käy siis ihan treenamisesta.

    VastaaPoista
  2. Joo eiks ole aika... no, kauheet :D Mutta ehkä niistä on jotain iloa ja hyötyä, selvitän asiaa sitten LOMAN jälkeen!

    VastaaPoista