sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Porkkanakakku

Keksisin varmasti kesäisempääkin leivonnaista kuin porkkanakakku, mutta nyt vaan teki mieli porkkanakakkua. Onhan tietysti uudet kotimaiset porkkanat parhaimmillaan tähän aikaan vuodesta, joten olkoon tämä nyt vaikka sitten sen kunniaksi. Vaikutteita kakkuun hain monestakin eri reseptistä ja kokeilin tällä kertaa porkkanasosetta  raasteen sijaan. Toimii.

Kuorrutteen kanssa olin hiukan kahden vaiheilla. Minun nuoruudessani porkkanakakkua tehtiin sulatejuustokuorrutteella (varmaankin siksi, että tuorejuustoja ei vielä ollut?) ja muistaakseni se oli tosi hyvää. Päädyin kuitenkin turvalliseen tuorejuustokuorrutteeseen, lähinnä koska ajattelin, että sulatejuustosta tulisi jotenkin liisterimäinen kuorrutus.

Erityisen ylpeä olen koristeeksi tekemistäni marsipaaniminiporkkanoista. Blogia pidempään seuranneet varmasti ovat huomanneet, että en varsinaisesti ole mikään taiteilija, mutta tällä kertaa sokea kananenkin löysi jyvän. Oranssia ja vihreää marsipaania varmaan saa ihan kaupastakin, mutta sekoittelin porkkanan väristä marsipaania jääkaapista löytyneistä punaisesta ja keltaisesta massasta. Vihreä marsipaani syntyi valkoisesta marsipaanista sekoittamalla siihen muutama tippa vihreää elintarvikeväriä. Massasta muotoilin porkkananmalliset pötkylät, joihin tein veitsellä pieniä viiltoja ja lopuksi hieroin pintaan hiukan kaakaojuomajauhetta.



Pohja:
300 g porkkanoita kuorittuna
1 dl ruokaöljyä
1 dl kookosöljyä
2,5 dl ruokosokeria tai muuta ruskeaa sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Keitä ja soseuta porkkanat, anna jäähtyä. Sekoita öljyt ja sokerit keskenään, lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää sitten porkkanasose ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää porkkanaseoksen joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan (23-24 cm) ja paista 170 asteessa n. 50 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä kokonaan.

Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g voita
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
muutama tippa sitruunamehua

Vatkaa kuorrutteen ainekset sekaisin ja levitä kakun päälle paksuksi kerrokseksi. Tai voit halkaista kakun ja levittää 1/3 kuorrutteesta kakun väliin ja loput kakun päälle. Halutessasi voit myös hiukan kostuttaa kakkua vaikka ananasmehulla. Kannattaa valmistaa edellisenä päivänä ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Onpa tosiaan hienot porkkanat! Aidon näköinen pinta, snadisti multainen :) Mums, porkkanakakut on kyllä aina herkullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eiks vaan olekin, en ehkä toivu tästä ikinä :D

      Poista