lauantai 12. lokakuuta 2013

Aamiainen on katettu!

 
Yövuorot on sitten kivoja. Olkoonkin, että kroppani ei niistä (enää) oikein piittaa, mutta minun mieleni kyllä piittaa. Ihan jo rahallisestikin yövuorot ovat tuottoisia ja työmäärällisesti ne ovat huomattavasti helpompia kuin päiväsaikaan tehdyt vuorot. Toki työtä aina riittää, jos ei muuta niin rästihommia tietokoneella, mutta fyysisesti yövuoroissa on iisimpää. Jos ei siis lasketa sitä yövuorojen jälkeistä jetlaakia. Eräs yökön tehtävistä on aamupalan valmistelu ja yritän aina välillä kehitellä jotain kivaa vaihtelua normaaliin hiutalepuuro-leipä-aamiaiseen. Tällä kertaa oli jääkaappiin jäänyt runsaasti perunamuusia päivälliseltä ja niistä syntyi näppärästi sämpylöitä.

 Perunasämpylät

3 dl perunamuusia (oikeastaan 2 dl jääkaappikylmää, paksua muusia ja 1 dl vettä)
4 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
3 dl täysjyväspelttijauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä
vehnäjauhoja desi taikka pari

Sekoittele lämmitetty vesi perunamuussiin (mikäli kyseessä on jääkaappikylmä muusi, niin kuin tässä tapauksessa, lämmitin veden lähes kiehuvaksi, jolloin seoksesta tuli reilusti kädenlämpöistä), lisää suola ja siirappi. Sekoita kuivahiiva jauhoihin, lisää speltti- ja sämpyläjauhot ja lopuksi öljy. Alusta taikina löysäksi vehnäjauhoilla (vehnäjauhojen määrä riippuu mm. muusin paksuudesta). Anna kohota puolisen tuntia, kaada jauhotetulle leivonta-alustalle, muotoile pötköksi ja leikkaa pötköstä sopivan kokoisia sämpylöitä. Älä vaivaudu muotoilemaan niitä tasaisiksi, sillä taikinan pitäisi olla niin löysää, ettei se ole oikein mahdollista. Paista kypsiksi 225 asteessa.

Päivällisellä oli ollut myös pinaattilettuja puolukkasurvoksen kera ja loput puolukat muokkaantuivat yön aikana ihan superherkuksi!

Ruispuolukkapuuro

1,5 dl vettä
3 dl puolukkasurvosta
3,5 dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
(sokeria)

Keitä vesi kiehuvaksi ja vispaa puolukkasurvos sekä ruisjauhot joukkoon. Keittele miedolla lämmöllä vähintään tunti, mausta suolalla ja tarvittaessa sokerilla (mikäli survos ei ollut sokeroitua)

2 kommenttia:

  1. Vähänkö oot kiva yökkö, kun teet kaikkia herkkuja! Toivottavasti yhdeksän suuta (plus aamuvuoro) osaa arvostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin ne on ollut niin fiksuja, että ovat vieneet biojäteet ulos, mikäli herkut on sinne päätynyt ;)

      Poista