torstai 3. lokakuuta 2013

Vauvanvaatteita tarvitseville

Vihdoinkin, vihdoinkin, vihdoinkin! Olen jo keväästä lähtien tarjonnut pieneksi jääneitä vauvanvaatteita kaikille mahdollisille vastaantulijoille, joilla epäilen olevan niille tarvetta. Näyttäisi olevan niin, että ikäluokkani lisääntyvillä on lähipiirissään niin paljon jo lisääntyneitä, että vauvanvaatteita tulee joka tuutista, kun vatsanseutu alkaa pyöristyä. Kirpputorille en jaksa lähteä vaatteita myymään, koska se vaatisi päivittäistä pöydän siistimistä ja viikkailua. Kiitos Pingalen, tiedän nyt vihdoin, mihin ainakin osan vaatteista lykkään.

Luin Pingalen blogista Vaaka ry:n organisoimasta Vauvakassikeräyksestä eilen illalla ja riehaannuin ilta- ja aamuvuoron välisenä yönä tyhjentämään kaappeja ja haalimaan vauvakassia kokoon. Tiesin, että vaatetta on nurkissa paljon, mutta silti yllätyin siitä määrästä, minkä sain sängylle kasattua. Olen aina välillä mielessäni (ja ääneenkin) säälitellyt, kuinka pienituloisia ja köyhiä tällä hetkellä olemme, minä teen sosiaalialalla 3-vuorotyötä ja puoliso on hoitovapaalla, Helsingissä on järkyttävät vuokrat ja sosiaalialalla tunnetusti tulotaso ei aivan järisyttäviin summiin nouse. Niin, se köyhyys lienee melko suhteellista. Meillä on tilava vuokra-asunto kivalla alueella Kehä I:n sisäpuolella, parvekkeen alla on parkissa tältä vuosituhannelta peräisin oleva farmariauto. Minulla on vakituinen työpaikka alalla, jolta työt eivät lopu. Kuulostaa melko köyhältä vai mitä? Ainoat asiat, joista olen oikeasti joutunut tinkimään parin viime vuoden aikana, on merkkilaukut ja matkustelu. Hui sentään, kylläpä on kukkaron nyörit tiukalla. Mainittakoon vielä, että Vauvakassikeräyksessä 2013 kerätyt kassit lahjoitetaan vähävaraisille perheille Venäjän Karjalassa ja Viron Rakvereen.

Kaappien perukoilta löytyi joutavaa vaatetta kahteen vauvakassiin. Ohjeistuksen mukaan vauvakassit pitää merkata joko tytölle tai pojalle sopiviksi, tai neutraaleiksi. Vähän vanhanaikaista ehkä, mutta noudatin tätä ohjeistusta ja sain aikaiseksi "tytön" ja "pojan" kassit.

Ohjeistuksen mukaan vauvakassin sisältö on seuraava:

 Vaatteiden koko 50 - 74 cm
- kangaskassi, n. 50 x 60 cm.
- toppapuku
- lämmin, nauhallinen hattu ja aluskypärälakki (ei pipo)
- toppatöppöset tai villasukat ja toppatumput tai lapaset
- kevyttoppa-, fleece- tai villapuku
- 7 sisävaatekertaa (50 - 74 cm) ja kahdet sukat
- puolipotkuhousut tai sukkahousut *
- vauvan ensilelu
- vauvan aluslakana
- pyyhe (käsipyyhkeen ja kylpypyyhkeen välinen koko)

Kierrätykseen päätyi jonkin verran äitiyspakkauksen vaatteita, jotka meillä jostain syystä jäivät lähes käyttämättömiksi. Mukaan meni myös parit itseneulotut villasukat ja kypärämyssy. Yritin kerätä kasseihin eri kokoisia vaatekertoja niin, että ne olisivat mahdollisimman käytännöllisiä. Meillä on jonkin verran myös sellaisia vauvanvaatteita, jotka jäivät käyttämättä siksi, että ne olivat jotenkin epämukavan oloisia tai muuten hankalia, sellaisia vaatteita en tietenkään laittanut kiertoon. Lähes kaikesta oli helppo luopua, koska vaatteet menevät ihmisille, jotka niitä todella tarvitsevat. Yksi vaatekappale tuotti hiukan tuskaa ja moneen kertaan mietin, raaskinko siitä luopua. Se vaatekappale oli Ruskovillan villainen kypärämyssy. Se oli ainoa kypärämyssy, jota tyttäreni viime talvena suostui käyttämään. Juuri siksi loppuviimein sitten lykkäsin villamyssyn vauvakassiin mukaan. Tunsin itseni itsekkääksi, kun halusin säilöä sitä kaapissa vain, koska "ehkä joskus vielä..."

"tytön" kassin vaatteet

"pojan" kassin vaatteet
Kuvista puuttuu vielä lakanat ja pyyhkeet, mutta niitä on liinavaatekaappi täynnä. Huvittavaa kyllä, ainoa, mitä vauvakasseista puuttuu on se kangaskassi, johon vaatteet pakataan... No, sen verran varmaan voin satsata uuteenkin, vai mitä.

Ja koska blogeissa ilmeisesti rakastetaan haasteita, niin ensimmäistä kertaa ryhdyn tuumasta toimeen:
Haastan ne lukijat, joilla on (pieniä) lapsia, mukaan Vauvakassikeräys 2013! Vaiva ja uhraus ovat pieniä ja jollekin ne meille tarpeettomat, vähän käytety vaatteet, tulevat todella tarpeeseen.


2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että otit haasteen vastaan ja vielä tuplana! Nyt tiedän jo neljä lähtevää kassia omani lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis kyllä muuten kevyesti vielä ainakin yhteen kassiin uudenveroista tavaraa, mutta toppahaalarit ja muut toppajutskat puuttuu :( Taidan kinuta kaverilta hänen äitiyspakkauksen romppeet, mikäli hän ei sitten ole itse osallistumassa. Vielä pitää pakata kassit ja parit jutskat pestä (joku vajaan metrin mittainen tyyppi on pyöritellyt niitä vaatteita pitkin lattioita), mutta nyt kun tämä on julkinen juttu, niin ei kehtaa olla toimittamatta kasseja perille :)

      Poista