tiistai 18. maaliskuuta 2014

Sunnuntaiaamun juustoiset voisarvet

Olen ihan ehdottomasti aamupala-ihmisiä! Mitä enemmän, sen parempi. Arkisin aamupala jää aika tympeäksi kahvi-leipä-vesi yhdistelmäksi (jos sitäkään ehtii...), mutta joskus on kiva laittaa jotain vähän spessumpaa. Aamiaiseni koostuu ehdottomasti suolaisista jutuista. Parhaita aamiaisia ovat ne, kun saa nauttia rauhallisesta vapaapäivästä nautiskellen vaikka tuoretta leipää, munakokkelia ja pannukahvia, hyvässä seurassa tietenkin!

Hotelleissa huonettakin tärkeämpää on aamiainen ja risteilyllä pitää ehdottomasti päästä siihen hiukan parempaan aamiasbuffettiin. Siskon kanssa käydään aina välillä (liian harvoin!) yhteisellä aamiaisella jossain päin Helsinkiä. Viimeksi käytiin Krullassa (postaus).

Tälle sunnuntaiaamulle tein ensimmäistä kertaa itse voisarvia eli croissantteja. Jotenkin olen ajatellut, että se olisi hankalaa, mutta yllättävän näppärästi ne valmistuivat. Mitä nyt taikinaa piti seisottaa jääkaapissa välillä, muuten olivat nopeita tehdä. Jos ei jaksa väsätä taikinaa alusta asti itse, niin hyvä vaihtoehto on ostaa kaupasta valmista taikinaa (sitä sellaista kartionmallisessa purkissa olevaa, joka repäistään auki ja sisällä on valmiitta taikinakolmioita) ja paistaa siitä vaikka yövieraalle tuoreet voisarvet aamiaiseksi.

Tämä ohje on koottu eri ohjeista, joita netistä löysin ja lopputulos oli ihan ok. Juuri uunista tulleina olivat niin kuin voisarvien pitää ollakin, päältä rapsakoita ja sisältä pehmeitä. Muutaman tunnin kuluttua tosin maistuivat lähinnä ihan tavallisille sämpylöille...

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 muna
6,5 dl jauhoja
n. 100 g jääkaappikylmää voita
loraus voisulaa
voiteluun 1 muna
(n. 1,5 dl juustoraastetta)

Lämmitä maito n. 42 asteiseksi, sekoita joukkoon muna ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja lisää maidon joukkoon. Lisää loput jauhot ja vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Kaulitse taikina 30X40 cm kokoiseksi levyksi. Ota juustohöylällä voista ohuita voisiivuja ja asettele ne puolelle taikinasta (jätä reunaan pari senttimetriä tyhjäksi). Taita toinen puoli taikinasta voisiivujen päälle ja painele reunat kiinni. Taita taikina pariin kertaan ja kaulitse. Taita taas pariin kertaa ja kaulitse. Taittele taikina vielä pariin kertaan ja laita jääkaappiin lepäämään n. 15 minuutiksi. Toista sen jälkeen kauliminen ja taittelu pariin kertaan ja anna taikinan seistä jääkaapissa vielä parisen tuntia.

Jaa taikina kahtia ja kaulitse taikina pyöreäksi levyksi, noin 30 cm halkaisijaltaan. Leikkaa taikinapyörällä kahdeksaan osaan kolmioiksi. Voitele kolmiot voisulalla ja kääri rullalle leveästä päästä lähtien. Asettele voisarvet pellille leivinpaperin päälle (ohut kärki alapäin) ja anna kohota liinan alla n. tunti. Voitele munalla ja paista 225 asteessa n. 12 minuuttia. Halutessasi voit ripotella päälle juustoraastetta tai vaikka unikonsiemeniä.


Tarjoa sellaisenaan tai täytä vaikka juustolla ja kasviksilla. Tai jos oikein haluat herkutella, niin briejuustolla ja viikunahillolla täytettynä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti