sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Ensimmäinen syntymäpäivä, osa 2: Kirpsakka prinsessakakku

Synttäreitten tärkein leivonnainen on tietenkin täytekakku. Meillä se oli makean vaaleanpunainen prinsessakakku, mutta maku oli mukavan kirpsakka mustaviinimarjahillon ansiosta.

Helpoin tapa tehdä täytekakkupohja on vanha ohje, jossa kaikkia aineita tulee saman verran. Eli esimerkiksi lasillinen munia, lasillinen sokeria ja lasillinen vehnäjauhoja. Ensin kannattaa mitata munat yhteen lasiin ja kaataa toiseen lasiin saman verran sokeria. Sitten kaadetaan sokerit kulhoon ja vehnäjauhoja mitataan yhtä paljon kuin munia on ensimmäisessä lasissa. Munat ja sokeri vaahdotetaan hyvin ja vehnäjauhot lisätään varovasti esim. nuolijalla sekoittaen. Halutessasi voit sekoittaa jauhoihin 1tl leivinjauhetta. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 30-40 minuuttia. Kuvan kakkuun on käytetty kaksi neljän munan kakkupohjaa, toisesta leikkasin pohjan ja kannen ohuelti irti ja kakussa on 5 ohuehkoa kerrosta kakkua.

Täytteenä on mustaviinimarjahilloa ja vaniljavoikreemiä. Kaupan hillo on kovin makeaa eikä siinä ole viinimarjojen kirpeyttä juurikaan jäljellä, joten jos joudut käyttämään kaupan hilloa, suosittelen seuraavaa toimenpidettä:

Survo sauvasekoittimella 3 dl mustaviinimarjoja ja sekoita joukkoon n. 2 tl perunajauhoja (+ hiukan sokeria halutessasi). Kiehauta nopeasti ja anna jäähtyä. Sekoita hillosta ja viinimarjasurvoksesta sopivan kirpeä seos kakun täytteeksi.

VANILJA-VOIKREEMI

1 dl maitoa
1 dl kermaa
0,75 dl raakaruokosokeria
1,5 rkl perunajauhoa
1 kananmuna
150-200 g voita
2 tl vaniljasokeria

Sekoita maito, kerma, sokeri, perunajauho sekä kananmuna kattilassa. Kiehauta koko ajan sekoitellen niin, että seos saostuu, älä keitä! Jäähdytä vesihauteessa välillä sekoitellen. Sekoita jäähtyneeseen kiisseliin vaniljasokeri. Vatkaa kiisseliin pehmeää voita pienehköinä nokareina, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Kuvan kakussa on n. 1,5 kertainen annos vanilja-voikreemiä.

Leikkaa kakku mahdollisimman ohuiksi kerroksiksi, levitä ensin vaniljakreemi kakulle ja sen päälle mustaherukkahilloa (näin päin hillo ja kreemi eivät sekoitu niin helposti). Prinsessakakkua ei kuulu kostuttaa, mutta minä kostutin kakkua n. puolella desilitralla maitoa ja mielestäni kakussa oli juuri sopiva kosteus. Pyöristä kannen reunat terävällä veitsellä. Kuorruttaminen kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä. Minä käytin vaaleanpunaista marsipaania, ennen marsipaanin laittoa kuorruta kakku vaniljavoikreemillä, niin marsipaani tarttuu hyvin kakun pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti