maanantai 11. maaliskuuta 2013

Koulumuistoja

Tyttäreni syntymän myötä olen monestikin löytänyt itseni stressaamasta erinäisistä asioista. Tuntuu aivan mahdottomalta ajatuksesta, että lapsestaan kunnon kansalaisen saisi kasvatettua. Kuinka monta sudenkuoppaa matkalla onkaan! Itsensä voi ajaa hulluuden partaalle miettimällä, mitä kaikkea lapsesta voi tulla ja mitä kaikkea hänelle voi tapahtua. Lapsesta voi tulla koulukiusattu, koulukiusaaja, pelokas hiirulainen, röyhkeä rääväsuu, konservatiivi tai peräti uskovainen!

Koulumuistot ovat nousseet mieleen myös, eivätkä kaikki niinkään hyviä. Onhan sitä tietysti ennenkin kuultu valitusta huonoista koulumuistoista, ihan kyllästymiseen asti. Osaa on kiusattu ja osa on kiusannut ja joku on oksentanut pinaattikeitot lautaselleen, kun opettaja on pakottanut sitä syömään. Yleensä, tarinan mukaan, on jouduttu syömään ne oksennuksetkin siitä lautaselta.

Siihen aikaan suurin ongelma koulussa oli mielestäni opettajien rajoittamaton määräysvalta. Voi kuinka meitä poloisia nöyryytettiinkään! Jostain syystä nöyryytyksistä parhaiten mieleeni nousee liikuntatunnit. Urheilukenttä jäädytettiin joka talvi helvetilliseksi luistinradaksi, vaikka kuinka pelkäsi ja toivoi, että talvea ei sinä vuonna tulisi ollenkaan. Ennen vanhaan talvisin nimittäin oli lunta, paljon lunta. Ja pakkasta. Ja se helvetin luistinrata. Siellä sitä viiletettiin aamukahdeksalta kenttää ympäri 30 kertaa, räkä jäätyi vanaksi ylähuuleen ja kyyneleet teki posket laikukkaiksi. Se oli vasta lämmittelyä. Joskus oikein otettiin aikaa, kun luistelimme kenttää ympäri pareittain. Yleensä aikani taisi olla huonoin, mutta erään kerran vallan pinnistelin ja puristin viimeisillä voimillani kanssani luistelleen ystäväni rinnalle juuri ennen maaliviivaa. Se oli virhe. Rangaistukseksi tällaisesta vehkeilystä saimme 15 sakkokierrosta ja kehotuksen antaa liiman kuivua välillämme. Ilokseni voin todeta, että liima ei ole kuivunut tähän päivään mennessä.

Se niistä muisteluista. Koen tärkeäksi päästä yli näistä vaivaavista koulumuistoista ennen kuin siirrän traumojani tyttärelleni. Siksipä:

Rautatientorin Jääpuisto on auki 7 päivää viikossa, säävarauksella! (kuva: www.jaapuisto.fi)
Pinaattikeitto:

4 rkl voita tai margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
200 g tuoretta pinaattia
1 l maitoa
1tl (ruusu)suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria

Tarjoiluun: kovaksi keitettyjä kananmunia

Huuhtele pinaatit ja silppua ne. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja anna kiehahtaa puuhaarukalla sekoittaen, älä ruskista. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää pinaatti, anna kiehua muutama minuutti, mausta. Tarjoile kananmunan puolikkaitten kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti