keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Mitäs tänään syötäis?

Keittokirjat ovat ihania! Ja minulta niitä löytyy jos jonkinlaisia. Niitä on ihana selailla ja haaveilla tekevänsä mitä herkullisempia ruokalajeja. Jostain syystä niitä harvemmin tulee käytettyä, muuta kuin siihen selailuun ja haaveiluun siis.

Minulla on 1-vuotias tytär. Ja tytär tarvitsee tietenkin ruokaa. Perheemme ruokapolitiikka on vähintäänkin hankalaa, koska itse tykkään kasvisruuasta ja mieheni syö pääasiassa... Noh, sikaa, kaikissa mahdollisissa muodoissa. Tyttärelleni haluaisin tarjota mahdollisimman puhdasta, hyvää, terveellistä ja tuoretta ruokaa, jossa ravintoarvot on kohdallaan. Hänellä on nyt meneillään kausi, jolloin ruuan pitää olla mahdollisimman sileää, sattumat ilmeisesti tuntuvat ikäviltä ikenissä, kun kaikki poskihampaat yrittävät puskea läpi kertaheitolla. Viime aikoina hän on suostunut syömään pääasiassa erilaisia keittoja. Koko perheen yhteisten ruokalajien löytäminen on usein lähes mahdoton yhtälö. Jossain vaiheessa ideat vaan yksinkertaisesti loppuvat kesken. Siksipä ostin erään nettikaupan alesta kolme keittokirjaa, joista toivon saavani uusia ideoita perheen ruokailuihin.1) Tuija Ruuska: Aurinkomaa - Koko perheen kasviskeittokirja

Tämä kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja uudistettu kirja vuonna 2009. Kirjassa on käsitelty odotusajan ravintoa ja ohjeita on vauvan ensimmäisistä aterioista lähtien. Ravitsemusosio on lyhyt ja siitä saa perustietoa ravitsemuksesta. Lisäksi kirjassa tutustutetaan lukija ruoka-aineisiin, jotka ovat oleellisia kasvisruokavaliossa, neuvotaan niiden valmistuksessa sekä vinkataan esimerkiksi vaihtoehdoista valkoiselle sokerille. Kasvissyöjälle tästä osiosta tuskin paljon apua on, mutta jos vasta tutustuu kasvisruokavalioon, voi palkokasveihin, merileviin yms. tutustuminen  avata uusia maailmoita. Reseptit ovat helppoja ja niistä saa vinkkejä esimerkiksi terveellisempään leivontaan. Reseptit on tehty niin, että ruuat voi valmistaa myös vegaanisina lakto-vegetaarisen sijaan. Tämä kirja tulee varmasti olemaan ahkeran selailun kohteena, kun mietin tulevan viikon ruokia.

2) Linda Skugge (Tobias Holmberg, Milis Smith): Äiti, minulla on nälkä!

Tämä kirja ilmoittaa olevansa kiireisen perheenäidin/isän avuksi suunniteltu keittokirja, jossa on noin 70 helppoa ja nopeaa resptiä, tarveaineita ei ole paljon ja ne on helposti muunneltavissa esim. kauden vihannesten mukaan. Kirjassa on ruokalistaehdotus (lounas + päivällinen) muutamalle viikolle ja reseptit ruokiin. Mahtavaa, tällaista kaipaamme varmasti sitten, kun palaan työhön ja tytär on isänsä kanssa kotona! Reseptit ovat oikeasti helppoja ja voin hyvin kuvitella, että ne uppoavat lapsiin. Pikaruokaa parhaimmillaan. Kuvat ovat värikkäitä ja tyttärenikin tykkäsi selailla kirjaa kanssani.

3) Beverley Glock: 500 ruokaa vauvoille ja taaperoille

Olen vallan rakastunut tähän keittokirjaan! Ulkomuodoltaan vaatimaton pieni kirja kätkeen sisäänsä loistavia reseptejä vauvan ensisoseista leikki-ikäisen ruokiin. Ja mikä parasta, resepteistä on kerätty useita muunnelmia erillisille sivuille. Loistavaa niille päiville, kun lanttu ei leikkaa lainkaan ja ruokaa pitäisi saada pöytään. Osa ohjeista on herttaisen yksinkertaisia (kuten uunissa paistetut lohkoperunat), mutta ohjeita löytyy keitoista uuniruokiin ja leivonnaisista terveellisiin välipaloihin. Tätä kirjaa käytän varmasti paljon, enkä pelkästään kuvien katseluun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti