lauantai 20. heinäkuuta 2013

Savolaista superfoodia

Blogissani on vissiin aikaisemminkin ollut viitteitä siitä, että tykkään vanhahtavista ruoka- ja leipomisresepteistä. Oman sukuni juuret ovat rajan takana Karjalassa ja vaikka itse olen pesunkestävä hämäläinen, olen ottanut asiakseni opetella joitakin karjalaisia perinneruokia, kuten karjalanpiirakat ja karjalanpaisti (vaikken itse sitä ole pariinkymmeneen vuoteen syönytkään), äidin opastuksella tietenkin. Savossa en ole varmaan koskaan edes käynyt, mutta rakastan heidän kukkojaan, tai ainakin lanttukukkoa sekä mustikkakukkoa. Olen jo pitkään suunnitellut molempien tekemistä ja, jälleen kerran, yövuorossa sain vihdoin inspiraation tehdä rättänöitä.
 Mustikkakukko tarjotaan Savossa kuulemma kermavaahdon kera, mutta itse tykkään siitä vaniljajäätelön kanssa. Näiden mustikkakukkojen kuori on ihanan rapea ja ne luonnollisestikin tarjotaan lämpiminä. Ohjeesta tulee n. 12 pikkukukkoa muffinsivuokaan. Mustikat kannattaa käyttää jäisinä, niin saa kuoren taputeltua marjojen päälle tiiviisti, tuoreet mustikat eivät juurikaan painelua kestä. Kardemumma antaa mukavasti potkua kuoritaikinaan.

Rättänät ovat tuhtia herkkua, mutta jos jotain leivonnaisia voi sanoa superfoodiksi, niin näitä!

250 g voita tai margariinia
2,25 dl raaka- tai täysruokosokeria
5,5-6 dl ruisjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl jauhettua kardemummaa

5 dl jäisiä mustikoita
1 rkl perunajauhoja
sokeria

Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri. Sekoita leivinjauhe ruisjauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos voin joukkoon, sekoita tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota muffinsipelti (tai pieniä uunivuokia tai vaikka pieniä uuninkestäviä kahvikuppeja), painele ruistaikinaa kolosiin niin, että pohja ja reunat ovat ohuehkon taikinakerroksen peitossa, levitä taikinaa siis ihan yläreunaan asti. Jaa jäiset mustikat kolosiin niin, että mustikoita tulee lähes yläreunaan asti. Ripottele mustikoiden päälle hiukan sokeria. Painele jauhotetuilla sormilla lopusta taikinasta kannet mustikoiden päälle, älä jätä reikiä.
Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä jonkin aikaa, käännä muffinsipelti nurinpäin leivinpaperin päällä ja koputtele mustikkakukot varovaisesti irti vuoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti