tiistai 14. tammikuuta 2014

Naisen testissä: SunSpelt tuotteita

Olen viimeisen vuoden aikana hullaantunut käyttämään spelttiä lähes kaikessa, mihin jauhoja ja muita viljatuotteita käytetään. Hullaannuksen on toki huomannut myös täällä blogin ohjeissa (sekä kollegat töissä). Leipomisessa korvaan usein osan vehnäjauhoista speltillä, mutta käytän spelttiä myös moneen muuhun tarkoitukseen, kuten kastikkeisiin ja puuroihin. Vispipuuro Spelt täysjyvämannalla on rakenteeltaan ja maultaan huomattavasti parempaa, kuin muilla kokeilemillani mannaryynivaihtoehdoilla. Spelttimannalla tehdystä puurosta saa helposti vatkattua ihanan kuohkean ja vaalean.

Pari viikkoa sitten meidän pihassa poikkesi SunSpelt Oy:n toimitusjohtaja Kari Kaipainen ja sain häneltä blogin kautta testiin pari kassillista spelttituotteita! Mahtavaa, kiitos! SunSpeltin tuotevalikoima onkin laajempi, kuin olin tajunnutkaan ja joukossa oli paljon minulle entuudestaan tuntemattomia tuotteita, tähän mennessä olen lähinnä käyttänyt täysjyväjauhoja, puolikarkeita jauhoja sekä jo mainitsemaani täysjyvämannaa. Kaikki SunSpeltin tuotteet ovat muuten luomua.

Kari Kaipainen on myös koonnut keittokirjan speltillä leipomisesta ja ystävällisesti hän antoi minulle myös kyseisen kirjan, LUOVAA SPELT-LEIVONTAA eri aikojen hengessä. Kirjasta tulossa esittely erillisessä postauksessa tuonnempana, mutta kirjassa on rutkasti tietoa speltistä ja monista muistakin luonnonmukaisista raaka-aineista.

Speltti on vehnänsukuinen, jalostamaton viljalaji, joka on ravintoarvoltaan lyömätön muihin viljalajeihin verrattuna. Se sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja b-vitamiineja, on helposti sulavaa ja hyvin imeytyvää. Makua kuvataan usein pähkinäiseksi. Leivonnassa tykkään speltistä, koska se tekee leivonnaisista jotenkin tuhdimman oloisia, en nyt muutoin osaa asiaa kuvailla. Mutta siis positiivisessa mielessä tuhdimman.

Iloinen yllätys goodiebagissä oli SunSpeltin kotimainen luomukvinoa! Kvinoa ei ole viljaa vaan gluteeniton siemenkasvi, joka sisältää runsaasti mm. proteiinia, kuitua sekä hyviä rasvahappoja. Kvinoaa voi käyttää riisin tavoin lisäkkeenä tai vaikka piirakoiden täytteissä, padoissa ja olenpa nähnyt reseptejä esimerkiksi kvinoakekseihinkin. Keidas- blogin Lotta kirjoitteli vuosi sitten, kuinka erään lehtiartikkelin mukaan vegaanit ovat syypäitä Etelä-Amerikan maiden köyhyyteen ja kurjuuteen, kuinkas muutenkaan, kuin syömällä kvinoaa. No, välttääksemme moista tapahtumasta, niin vegaanit kuin me muutkin voimme nyt hyvällä omatunnolla ostaa kotimaista kvinoaa ja tukea samalla kotimaista luomutuotantoa.

Sekä tyttären että minun mielestä suurinta herkkua olivat kassista löytyneet Speltlakut! Koostumus on ihanan pureskeltava ja maku jopa hiukan salmiakkinen


Speltnäkkärikin oli hyvää ja ilmeisesti maistui myös Lotan perheelle, koska näkkäri on Keitaalla kuukauden vegaanituote!

2 kommenttia:

  1. Totta muuten, noissa lakuissa on jotenkin salmiakkinen maku, ne on niin aromikkaita. ooh. Nyt rupes tekemään mieli niitä heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavinta minusta on se suutuntuma. Mikään ei ole niin kauheeta kuin löllö laku.

      Poista