keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Kotitekoinen yskänlääke eli lämmin hunajajuoma

Vuosi vaihtui meidän perheen osalta hiukan eri tunnelmissa ja meiningeissä kuin oli tarkoitus. Suunnitelmissa oli tyttären osalta yhdessäoloa mummun ja serkkutytön kanssa, vanhemmilla puolestaan piti olla aikuisten hauskaa Tampereella ystävien, livemusiikin ja kuohujuoman parissa. Mennyt vuosi oli tarkoitus kruunata hotelliyöllä ja uusi vuosi aloittaa herkullisella, tukevalla hotelliaamiaisella. Niin kuin usein on tapana, suunnitelmat menivät mönkään, kun tytär sairastui flunssaan ja lähes taukoamattomaan yskään. Niinpä vuoden ensimmäinen päivä on kulunut minun osaltani tyttären flunssaa parannellessa, eikä suinkaan omaa olotilaa parannellessa.

Alle 2-vuotiaille ei yskänlääkettä suositella ja vanhempienkin sairastajien osalta yskänlääkkeen vaikutus on nykytiedon mukaan parhaimmillaankin vähäinen. Hunajalla on todettu olevan hyviä vaikutuksia yskän lievittämiseen, käsittääkseni tarkalleen ei tiedetä, mihin vaikutus perustuu. Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaan menoa pitäisi helpottaa oloa niin, että nukkuminen on paremmin mahdollista (sekä lapsen että aikuisen...). Meidän parivuotiaamme on ryhtynyt kovin ennakkoluuloiseksi suuhun laittamiensa ruokien kanssa, eikä suostunut hunajaa sellaisenaan nielemään, joten kekseliäisyyttä piti käyttää.

Inkiväärillä on moniakin terveysvaikutuksia, mutta se mm. lievittää tulehduksia ja auttaa flunssan oireisiin. Sitruunaa käytetään hillitsemään yskää, koska sillä on limaa irrottavia ominaisuuksia.

Yli yksivuotiaan kotitekoinen "yskänlääke" syntyy seuraavasti:

1 dl vettä
2 euron kolikon kokoinen siivu inkivääriä
1 tl tuoretta sitruunamehua
1 tl hunajaa

Kiehauta vesi, lisää kuumaan veteen inkiväärisiivu (kuorittuna), anna hautua hetken. Voit survoa inkivääriä haarukalla, jotta saat mehut irtoamaan veteen. Kaada mukiin, lisää hunaja ja sitruuna. Juo lämpimänä.

Meillä tämä "yskänlääke" kaadettiin äidin käyttämään kahvimukiin, jolloin siitä tuli lapselle kovin houkutteleva juoma. Juoma sai jäähtyä äidin kädessä, lapsen kärkkyessä valppaana lähiympäristössä (sillä kaikki mikä on aikuisten tai jonkun toisen kädessä, on erittäin kiinnostavaa!). Kun juoma oli sopivan lämmintä juotavaksi, luovuin "vastahakoisesti" mukistani ja luovutin lapselle. Ja hyvin meni alas! Eilen pitkäksi venynyt yskänpuuska katkesi tähän juomaan ja tänään toisen mukillisen jälkeen huomasimme, että yskiminen on vähentynyt huomattavasti ja lima irtoaa selkeästi paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti