perjantai 20. joulukuuta 2013

Uudistunut ystävyys - Lush

Poikkesin tällä viikolla pitkästä aikaa Lushissa. Lush on eräs niistä liikkeistä, jonka asiakkaana olen ollut jo pitkään ja hartaasti. Hassua kyllä, sen jälkeen kun Lush vihdoin tuli Suomeen vuonna 2008, olen jostain syystä "unohtanut" sen olemassa olon aina ajoittain.

kuva

Tutustuin Lushiin ystäväni kautta joskus vuosituhannen vaihteessa varmaankin. Olin kuullut juttuja kosmetiikkayrityksestä, jonka perustajat olivat alunperin lähtöisin Body Shopista (se oli sitä aikaa, kun Body Shop oli vielä eettinen yritys eikä osa L'orealia). Yhteneväisyyttä näiden kahden yrityksen välillä on huomattavissa esimerkiksi siinä, että molempien lähtökohtana oli eläinkokeiden vastustaminen sekä turhan pakkausmateriaalin välttäminen. Ainakin Lushilla nämä arvot ovat edelleenkin vahvasti olemassa.

Lush-kosmetiikka on käsintehtyä ja usein luomulaatuista, mitään sertifioitua luonnonkosmetiikkaa se ei ole, mutta tuotteet ovat pääasiassa kasvipohjaisia ja monet myös vegaanisia. Joissakin tuotteissa käytetään esimerkiksi jugurttia tai hunajaa, mutta ei mitään, mikä on peräisin eläimen ruumiista. Osa tuotteista valmistetaan paikanpäällä kaupan takahuoneessa. Ne tuotteet, jotka ovat tuontitavaraa, saavat kylkeensä tarran, jossa on tekijän kuva ja nimi sekä valmistuspäivämäärä.


Olin aikoinaan vallan rakastunut Lushiin. Valitsin matkakohteet (mahdollisuuksien mukaan) niin, että matkakohteessa olisi Lush. Lisäksi esimerkiksi Britanniasta tuotteiden ostaminen oli hyvinkin edullista, kun punta oli halpa. Tuotteet myös olivat(/ovat) kotimaassaan halvempia, kuin muissa maissa tuontitavarana. Onneksi ystäväni matkusti siihen aikaan usein Skotlannin ja Suomen välillä ja sain hänellä tuotettua kosmetiikkaa ehtymättömään Lush-tarpeeseeni. Ostin tuotteita niin usein ja paljon, että jopa pullojen kyljissä olevat kuvat nimineen alkoivat tuntua vanhoilta tutuilta (ooh, ai tämä on Brianin tekemää kosteusvoidetta!). Matkoilta hankitut Lush Times lehdet olivat aarteita, joita tavasin useaan otteeseen. Ja se tuoksumaailma, se oli jotain aivan fantastista! Aina uudessa kaupungissa uutta Lush-kauppaa etsiessäni usein nenään leijaili ensimmäisenä se tuttu ja turvallinen (ja voimakas) tuoksu! Ystävän kanssa haaveiltiin puolileikillään, että muutamme Tukholmaan ja menemme sinne Lushiin töihin (kyllä vaan, Ruotsi oli taas meitä edellä, Lushkin tuli sinne paaaljon aikaisemmin). Se oli todellista rakkautta se.

Nyt poikkesin siis Asematunnelin Lushissa pitkästä aikaa. Suuri osa tutuista tuotteista oli vaihtunut, mutta löytyi sieltä vielä vanhoja suosikkejakin, kuten Imperialis-kosteusvoide ja Ocean Salt kuorinta. Päädyin kuitenkin ostamaan No Drought- kuivashampoon, koska leikkautin hiukset lyhyiksi ja ne mokomat tuntuvat rasvoittuvan aika nopeasti. Ensimmäistä kertaa kävi mielessä, että onkohan mua nyt hööpötetty?? Kyseinen kuivashampoo kun on käytännössä sitrukselta tuoksuvaa maissitärkkelystä. Samoin katselin päänahan hoitoon tarkoitettua balsamia, jonka vaikuttavat aineet olivat kookosöljy ja laventeli. No niitähän nyt löytyy kotoa muutenkin. Mutta ei. Ei minua ole hööpötetty. Kyllä se vaan on paljon kivempi tuutata iholleen aineita, jotka sentään tunnistaa oikeiksi aineiksi, eikä mitään kemiallisia kirjainyhdistelmiä. Vai mitä tykkäätte?

4 kommenttia:

 1. Seuraa tunnustus, älä pyörry. En ole koskaan (muistaakseni) käynyt Lushissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ainakaan ostanut sieltä mitään. Saatan korjata asian joskus!

   Poista
  2. Voisin kuvitella, että tuo Lush jakaa mielipiteitä. Jos ei ole kovin innostunut överisti döfäävistä tuotteista, niin ei välttämättä ole oikea paikka :) Toisaalta tiedän ihmisiä, joilla on hajusteallergia ja/tai herkkä iho ja he pystyvät silti käyttämään Lushin tuotteita, vaikka ne tosiaan tuoksuu aika voimakkaasti. Tutustumisen arvoinen mesta kuitenkin, minusta ainakin :)

   Poista
 2. Se kuivashampoo on kyllä tosi hyvää, vaikka sama hööpötysepäily käväsi mielessä. Mutta toisaalta en varmaan himassa sais maissijauhosta niin hyvän tuoksuista. Se toimii varsinkin lyhyeen tukkaan tosi hyvin.

  VastaaPoista