maanantai 1. huhtikuuta 2013

Oodi aprikoosille

Minun tämän talven hittituotteeni on ollut kuivatut luomuaprikoosit. Ne on sitten hyviä. Ihan sellaisenaan, ruuassa, leivonnaisissa, puurossa, you name it. Kuivatut aprikoosit ovat hyvä kuidun lähde, lisäksi niissä on rautaa, sinkkiä ja betakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. LUOMUaprikooseissa sen sijaan ei ole rikkiä, tarkemmin rikkidioksidia, elintarvikkeissa merkitty E-koodilla E220. Rikkidioksidia käytetään kuivatuissa hedelmissä säilöntäaineena, mutta vilkaisepa vaikka Wikipediasta, mitä siitä siellä kerrotaan: "Rikkidioksidi on väritön, pistävänhajuinen, ärsyttävä ja syövyttävä kaasu". Ei välttämättä tee mieli laittaa suuhun, vai mitä? Saati, että tarjoaisi lapselleen. Luomuaprikoosit ovat väriltään ruskeita, rikkidioksidilla säilötyt keltaisia.

Taannoin ehdottelin välipalaksi aprikoosivispipuuroa, tässä vielä muutama suosikkireseptini, jotka sisältävät aprikoosia.

Suosikkiblogistani Keitaalta olen poiminut pari herkullista reseptiä, joita molempia teen aina silloin tällöin. Skonssit olen tehnyt täysruokosokerilla, vähentänyt sokerin määrää ja tarjonnut niitä joskus välipalalla. Skonssit voi muuten vallan mainiosti tehdä myös ihan tavallisella maidolla ja jugurtilla, vaikka ohje vegaaninen onkin.

Nopea kvinoa-aprikoosipilahvi

Aprikoosiskonssit

APRIKOOSISÄMPYLÄT

5 dl vettä/maitoa/kasvimaitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
3 dl Hurjan viljainen luomusämpyläjauhoja
3 dl täysjyväspelttijauhoja
100 g kuivattuja luomuaprikooseja pilkottuna
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä tai 50 g pehmeää margariinia

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, liuta siihen suola ja hiiva. Sekoita joukkoon sämpyläjauhot (HUOM! Hurjan viljainen -sämpyläjauhoissa on sokeria, jos et käytä niitä, liuota nesteeseen myös 1 rkl siirappia) ja spelttijauhot sekä aprikoosisilppu. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikina pehmeäksi, lisää öljy tai margariini alustuksen loppuvaiheessa. Taikina on valmis, kun se on pehmeä, mutta ei tartu enää käteen.

Kohota taikinaa puolisen tuntia vedottomassa paikassa (mikroaaltouuni on hyvä paikka, kunhan muistaa olla käynnistämättä sitä), leivo sämpylöiksi, kohota uudestaan, jos viitsit, ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti