torstai 23. toukokuuta 2013

Raakamaidolla herkuttelua

Kävin tänään hakemassa Vantaalta 3 litraa raakamaitoa. Eli ihan prosessoimatonta, tuoretta maitoa suoraan tilalta (tai minä oikeastaan hain sitä kaverin jääkaapista). Viimeksi käytin raakamaitoa 90-luvun lopussa, silloisessa työpaikassani ei muunlaista maitoa edes käytetty. Se oli aikaa ennen EU-direktiivejä enkä siihen aikaan osannut käsittelemättömän maidon terveysriskejä pelätä.

Nyt on asiat toisin. Raakamaidosta ja sen riskeistä on tasaisin väliajoin juttua mediassa, lähinnä kai siksi, että kiinnostus sitä kohtaan näyttäisi kasvavan vuosi vuodelta. Käsittääkseni ihan tunnettu tosiasia on, että meijerit ovat pilanneet suomalaisten käyttämän maidon jalostamalla sitä niin pitkälle, että vatsavaivoja maidosta tuntuu olevan melkein joka toisella. Itse kuulun siihen ryhmään ihmisiä, joka ei pysty käyttämään suomalaisesta kaupasta ostettua suomalaista maitoa (paitsi laktoosittomana, sehän sen ongelman ratkaisee, kun käsittelemällä maitoa saa sen pilattua, niin pelastetaanpa tilanne käsittelemällä sitä vähän lisää). Sen sijaan esimerkiksi Keski-Euroopassa matkustellessani en ole koskaan saanut oireita maidosta. Oireilla tarkoitan siis vatsavaivoja. Raakamaito sen sijaan sopii monelle ns. laktoosi-intolerantikolle. Varsinkin pitkään haudutetut, maidosta valmistetut ruuat, kuten puurot ja laatikot, ovat erityisen soveltumattomia meikäläiselle ja ihan kokeilumielessä hauduttelin tänään pitkään ja hartaasti riisipuuroa raakamaidosta. So far so good. Ja oli muuten hyvää! Maistoin maitoa ihan kylmänäkin ja oli kyllä aivan eri tuote, kuin kaupan laktoosittomat maidot. Raakamaito oli raikasta, makeaa ja paksua, mutta ei liian kermaista.Näyttääpä muuten Valiokin halunneen osingoille kasvavasta "luonnollisuustrendistä"...

Raakamaidosta valmistettua riisipuuroa ja raakaruokosokeria, nomnomnom.
Olen myös hyvinkin (liiankin) lainkuuliainen ja kaikenmoisia asetuksia ja ohjeistuksia noudattava ihminen. Mielelläni käyttäisin raakamaitoa enemmänkin, MUTTA... Mitä jos se kuitenkin on liian riskialtista? Mielelläni säästäisin tyttäreni suolistoa homogenoidulta, pastöroidulta ja rasvattomalta maidolta, mutta toisaalta en haluaisi hänelle mitään vakavaa bakteeri-infektiotakaan aiheuttaa. Toisaalta raakamaitoa myyvillä tiloilla maidon laatua tarkkaillaan käsittääkseni erityisen hyvin. Uskoisin, että minkä tahansa työpaikkaruokalan salaattipöydästä löytyvistä iduista on suurempi riski saada vaikkapa salmonella kuin raakamaidosta.

Onko teillä kokemuksia raakamaidosta ja sen käytöstä lapsiperheessä? Kuulisin mielelläni kokemuksistanne!

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, että maistui! Minäkin maistoin maitoa sellaisenaan ja oli juuri sellaista kuin kuvailit. En ihan ruokajuomaksi laittaisi, mutta leivonnassa ja ruoanlaitossa näillä kokemuksilla aika namnam :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain maistui! Illalla vielä kaakaot keittelin, eikä kyllä ole mitään "oireita" ilmaantunut, toisin kun siis kaupasta löytyvästä tavan maidosta. Pullataikinan ajattelin vielä pannarin lisäksi pyöräyttää, eiköhän tuo ämpärillinen ala siinä sitten jo olemaankin :)

   Poista
  2. Noniin sähän olet tehokas emäntä! Pullia olen suunnitellut leipovani vaikka kuinka kauan. Minäkin voisin kokeilla oikeasta maidosta!

   Poista
  3. Vähänkö ollaan ajan hermolla muuten!

   http://www.iltalehti.fi/ruoka/201305240102119_ru.shtml

   Poista