perjantai 31. toukokuuta 2013

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on yksi niistä ruuista, jotka kouluruokaversioina on traumatisoinut ainakin minut. Vasta pitkälti päälle parikymppisenä uskaltauduin maistamaan äidin tekemää kaalilaatikkoa ja nykyään se on yksi lempiruuistani. Juju on siinä, että tässä ohjeessa kaali paistetaan voissa eikä suinkaan keitetä vedessä harmaaksi ja mauttomaksi mössöksi.


1 kg valkokaalia
1,5 dl puuroriisiä
1-1,5 dl soijarouhetta
1 iso sipuli
3 dl vahvaa kasvislientä
1 muna
meiramia, mustapippuria
soijakastiketta
1-2 rkl siirappia
suolaa
voita
korppujauhoja


Ruskistettua kaalisuikaletta


Ennen uunia...


Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Paloittele kaali ja suikaloi ohuehkoksi suikaleiksi, ruskista voissa niin että kaali pehmenee, mutta ei kuivu. Liota soijarouhetta vedessä, purista ylimääräiset vedet pois ja paista pannulla silputun sipulin kanssa, lorauta hiukkasen soijakastiketta joukkoon. Sekoita kaali, riisi, soijarouhe, muna, kasvisliemi ja mausteet isossa kulhossa sekaisin, mausta suolalla vasta lopuksi, niin tiedät tarvitseeko sitä lisätä, liemivalmisteet on yleensä aika suolaisia. Itse tykkään, että siirappi maistuu vain aavistuksen verran, toiset tykkää makeammasta. Kaada seos uunivuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle vähän korppujauhoja ja muutama voinokare. Paista 200 asteessa vähintään tunti, mutta saa kyllä muhia pidempäänkin, maku vain paranee. Voit peittää vuoan foliolla, jos pinta ruskistuu liikaa. Kaalilaatikko nautitaan tietenkin puolukkahillon kanssa. Jos haluat käyttää jauhelihaa, sitä menee tämän kokoiseen satsiin n. 400 g. Riisin tilalla voi myös käyttää spelttihelmiä tai ohraa.

...ja jälkeen uunin

4 kommenttia:

  1. Ohh, kaalilaatikkoa pitäis kyllä saada! Oikein järkytyin siirappimäärän kohdalla: mun laatikkoon tulee ehkä muutama desi, hahah! Mä en ole käyttänyt kananmunaa mun laatikossa. Oi että, kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
  2. Se ei varmaan ole mikään välttämättömyys se kananmuna. Vaikea kuvitella, että yksi muna jotain korvaamatonta saisi aikaan tän kokoisessa ruoassa :) Ja tosiaan mä en piittaa kovin siirappisesta, pieni makea häivähdys on minusta parempi, kun puolukkahillo kuitenkin on aika makea.
    Mutta ah, niin hyvää! Juuri vetäsin satsin ennen duuniin lähtöä.

    VastaaPoista
  3. Aa, kato mulla puolukat tarjoillaan sellaisenaan, survoksena! Mutta kehtaanko kertoa lisämakeudesta... Mä laitan annoksen päälle ketsuppia.

    VastaaPoista