tiistai 14. toukokuuta 2013

Vegaaniset lusikkaleivät

Minä tykkään mummoleivonnaisista. Sellaisista, joita on jo niissä keittokirjoissa, joissa neuvotaan "pesemään voi" ja "paistamaan kaakku kohtalaisella lämmöllä". Lusikkaleivät on minun bravuurini, joita teen kaikkiin juhliin ja jouluksi. Ystäväpiiriini kuuluu vegaaneja ja olen vuosien varrella useampaan kertaan yrittänyt tehdä lusikkaleipiä laktoosittomasta margariinista, mutta ne eivät kertakaikkiaan onnistu. Taikinasta ei tule oikeanlaista sitten millään, koska sulatettu voi käyttäytyy eri tavalla kuin margariini. Voi jähmettyy jäähtyessään, kun taas margariini niinkään ei ja se on oleellinen juttu näissä pikkuleivissä. Paistettaessa kasvimargariinilla tehdyt lusikkaleivät leviää ja halkeilee ruman näköisiksi. Tietenkin myös lusikkaleiville ominainen paahtuneen pähkinäinen maku jää margariinilla uupumaan, kasvimargariini kun ei keittämällä ruskistu.

Voi tietysti kysyä, että miksi niistä lusikkaleivistä pitää sitten tehdä vegaanisia, jos ei ne millään onnistu? No siksi, että minun juhlissani ei vegaanit Ballerina-keksejä mussuta.

Tutustuin ystäväni (blogin) kautta kylmäpuristettuun kookosöljyyn ja joulun alla sain kuningasidean käyttää kookosöljyä lusikkaleipiin. Kookosöljy jähmettyy jo huoneenlämmössä, joten sen kanssa vegaaniseen taikinaan sai oikeanlaisen koostumuksen. Toki maku on kookoksinen, mutta se sopii hillon kanssa ihan mainiosti, jos sattuu nimittäin kookoksesta tykkäämään. Yleensä käytän leipomiseen joko raaka- tai täysruokosokeria, mutta lusikkaleivät onnistuu parhaiten ihan tavallisella valkoisella pahis-sokerilla. Lusikaksi sopii parhaiten mummon vanha perintölusikka, niissä on sopivan syvä lusikkapesä ja ovat kooltaan siroja. Toki mikä tahansa mahdollisimman syväpesäinen teelusikka sopii.


100 g kasvimargariinia
0,75 dl juoksevaa kookosöljyä
2 dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
4 dl vehnäjauhoja (+vähän lisää tarvittaessa, jos taikinasta ei tule tarpeeksi "irtonaista" tai lusikkaleivät leviävät paistettaessa)
vadelma- tai omenamarmeladia

Laita margariini ja kookosöljy kattilaan, kiehauta niin että margariini sulaa. Mittaa sokeri kulhoon ja kaada päälle sula, kuuma rasva. Sekoita ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää kuivat aineet. Painele taikinaa teelusikan pesään ja liu'uta leivinpaperin päälle pellille.
Paista 200 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes reunat saavat hiukan väriä. Ole tarkkana, tämä on lähes sekuntipeliä! Levitä jäähtyneelle lusikkaleivälle marmeladia (tai hilloa) ja paina toinen lusikkaleipä päälle. Voit pyöräyttää valmiit pikkuleivät hienossa sokerissa.
Lusikkaleivät on hyvä tehdä muutamaa päivää aikaisemmin, jotta ne ehtivät hiukan pehmentyä.

12 kommenttia:

  1. Ihana, mummoleivonnaiset! :D Olipa kyllä rakkaudentäytteinen ja asialle omistautunut postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, ei pääse sanomaan, että olis jotenkin harkitsematon aihe :D

      Poista
    2. Nämä on aivan kunkkuleivonnaisia, täten todistan!

      Poista
    3. Kyllä ystäväpiiri eli Lotta tietää!

      Poista
  2. Ihananmakuista taikinaa! Mutta vaikka seurasin ohjetta 100%, lusikkaleivät levisivät uunissa. Mikähän mulla meni vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, välillä ne vaan leviää... :) Kokeilepa laittaa enemmän jauhoja seuraavan kerran, jos käytät laktoositonta keijua, niin se saattaa vaatia enemmän jauhoja kuin laktoositon leivontamargaariini. Voit myös kokeilla leipoa taikinan pikkuleiviksi jääkaappikylmänä.

      Poista
    2. Kiitos! Levinneistäkin tuli IHANIA! Niissä oli se lusikkaleipien voinen maku! Syödessä (lue: silmittömästi ahmiessa) huomasinkin, että rasvan osuus oli suuri ja että jauhoja varmaan tarvitsee lisää. Tänään uusiksi.
      Osaatko vielä auttaa sen ihanan voileipäkakun kanssa (Lotan ohje alunperin)? Yhteen kerrokseen tulee rucolaa, paprikaa ja majoneesi-tofutti-valutettu soijajugurtti. Blitzataanko paprika ja rucola "smoothieksi" majoneesimixin sekaan vai paloitellaanko vain pieneksi? Entäs sipuli?

      Poista
    3. Lisäys: Keiju 70:n käyttäjä voi laittaa jopa 2dl lisää jauhoja. Lusikkaan paineltaessa taikina on muruista ja puristellaan oikeaan muotoon. Näin pysyivät lusikkamuodossa. Jeeee! <3

      Poista
    4. Jep, muruinen on oikea sana! Hyvähyvä!

      Poista
    5. Ja voileipäkakku on kyllä mun ohje ja Lotta tehnyt siitä oman versionsa, mutta kukapa näitä laskee ;) Itse olen vaan silpunnut pikkiriikiseksi kuutioksi, niin tulee vähän vaihtelua koostumukseen.

      Poista
  3. Vielä voileipäkakusta: siitä tuli hääjuhlien jymymenestys!!! Sekasyöjätkin ihastuivat siihen. Lusikkaleivät olivat myös mahtavia! Kiitos teille loistavista ohjeista. Terveisin oikein onnellinen vegaanirouva

    VastaaPoista